september 2024
Netwerk event 75 jaar volksrepubliek china
In september 2024 werd in de Koelwaterhal in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur stilgestaan bij het 75-jarig bestaan van de Volksrepubliek China en de culturele samenwerking tussen Nederland en China. Dit in aanloop naar de ruime expositie van Chinese kunst die wij in 2025 organiseren in de Koelwaterhal, waarbij we een brug willen bouwen tussen China en Nederland.
In de Koelwaterhal zijn stillevens en kerkinterieurs te zien die oude voorwerpen, kerken en kloosters tonen die in een eigen en eigentijdse compositie en achtergrond zijn geplaatst, zodat ze een eigen betekenis krijgen. Of zoals Helmantel zelf zegt: “Ik ben altijd vol verwondering over alles om me heen, de diversiteit van de dingen. Dat wil ik uitdrukken. Die verwondering wil ik ook laten zien in mijn schilderijen. Mijn grootste doel is om de schoonheid van de schepping in een zodanige context te plaatsten en het licht erop laten vallen dat de verwondering over de schepping zich ook manifesteert in het geschilderde resultaat. Schoonheid drukt zich ook uit in het authentieke en karakteristieke van het object of thema. Ik benoem dat als de waarheid van een portret, als voorwerpen op een stilleven. En groente en fruit, waarvan wij moeten leven, maar waar wij ook verrukt naar mogen kijken. Zorgvuldig waarnemen en je verwonderen. ”Henk Helmantels contact met de beeldende kunst bestond aanvankelijk uit zwart-wit reproducties, die in bladen als "De Spiegel" stonden. Zijn eerste echte confrontatie met de oude meesters vond plaats in 1960, toen hij vijftien jaar was. Een oud-predikant van Westeremden, dominee Nomen, nodigde hem uit om een week in Wormerveer te logeren. Met fiets en al liftte Helmantel op een vrachtwagen naar Wormerveer, vanwaar hij dagelijks naar het Rijksmuseum vertrok. "Ik heb daar urenlang zitten kijken... dat was voor mij een openbaring... "Na zijn studie aan Academie Minerva begon hij in 1967 met zijn carrière als kunstschilder. Al vanaf het prille begin besloot Helmantel niet al zijn werk te verkopen, maar ieder jaar een aantal schilderijen te houden. De collectie groeide en werd ondergebracht in Stichting Museum Helmantel.
7 JUNI T/M 3 AUGUSTUS / VR - ZA - ZO VAN 11.00 - 18.00


2023
EXPO ENERGY
In 2023 werd in de Koelwaterhal de EXPO ENERGY georganiseerd.
Deze groepstentoonstelling omvatte werk van 20 kunstenaars van nu uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. ENERGY gaat over natuur, mens, ijdelheid, inkeer, glans, beschadiging, utopieën en dystopieën. Met schilderijen, beelden, video, lezingen en optredens. De kunstenaars zijn geselecteerd op de uitgesproken scherpte die zij in hun werk tonen als het gaat om de beslistheid en de kwetsbaarheid, die het streven naar nieuwe wegen typeert. ENERGY maakte onderdeel uit van het programma van het Hanzejaar 2023.
In ENERGY geeft het werk van de 20 kunstenaars betovering, denkaanzetten en spontane discussie en is het de inspiratiebron voor een verdiepend programma: De mens duikt op in haar surrealistische, futuristische gedaanten, psychologiserend zoals bij Dr Gindi, als dwalers door een buitenaards universum bij Francesca Marti, eenzame strijders in de post-apocalyptische wereld van Raul Walch en als ijle veelkoppige fabelwezens bij Céline Struger. Jasper Krabbé plaatst zijn personen in de metropolen van nu en uit het verleden en focust op hun innerlijke kracht, waar Maudy Alferink rauwe schoonheid van de zelfexpressie celebreert. Tim Wes en Junte Uiterwijk verbinden de kunsten multidisciplinair en laten grenzen vervagen tussen beeld en geluid. Dat geldt ook voor Kim van Norren die haar verfstreken en haar woorden via songtekst citaten laat versmelten. Joyce Overheul stelt de naïviteit en onrechtvaardigheid van de mens aan de kaak. Arne Quinze, Agnes Duijves en Warffemius richten zich juist op de natuur, op bomen en bloemen. Bij Arne Quinze in grote schilderijen uit zijn eigen tuin, die hij ook ziet als zijn laboratorium, Agnes Duijves gebruikt echte bloemen die in al hun fragiliteit de eeuwigheid ademen. Warffemius stileert zijn bomen in metaal.

